همه چیز درباره قرارداد سرایداری ساختمان

همه چیز درباره قرارداد سرایداری ساختمان

افزایش جمعیت در شهرها و متراکم شدن فضاهای شهری منتج به احداث مجتمع های ساختمانی بزرگ مسکونی، اداری و یا تجاری بالاخص در کلان شهرها شده است که به تبع آن، نیاز به افرادی که تحت عنوان سرایدار برخی از وظایف را در این مجتمع ها برعهده بگیرند به وجود می آید. اموری چون نظافت ساختمان، حفاظت از ساختمان، باغبانی و رسیدگی به فضاهای سبز ساختمان، بررسی تاسیسات ساختمان و مراقبت از آنها و برخی دیگر از امور که بر اساس نوع کاربری ساختمان و شرایط آن ایجاد می شود. اینجا است که موضوع استخدام سرایدار پیش می آید. در این مطلب قصد داریم در مورد نکات مهم که باید در مورد قرارداد سرایداری ساختمان بدانید، صحبت خواهیم کرد.

آشنایی با وظایف سرایداری

آشنایی با وظایف سرایداری

قبل از پرداختن به قرارداد سرایداری ساختمان یهتر است با وظایف آشنا شویم. وظایف سرایدار به شرح زیر است:

  • نگهبانی از ساختمان و مراقبت در حفظ امنیت ساختمان و واحدها
  • نظافت راهروها و پله ها- لابی- پارکینگها- آسانسور- پشت بام- محوطه بیرونی ساختمان و کلیه مشاعات عمومی ساختمان
  • برف روبی حیاط، راه عبوری پارکینگها و محوطه بیرونی ساختمان در فصول سرد سال
  • آبیاری باغچه ها و مراقبت از فضای سبز ساختمان
  • مراقبت از آسانسور، تاسیسات گرمایشی و برقی و تجهیزات ساختمان
  • از ورود و خروج افراد غیرمجاز جلوگیری کند.
  • جمع آوری کیسه زباله ساکنین از درب منازل در ساعت مشخص شده توسط مدیر ساختمان
  • اجرای دستورات مدیر ساختمان

البته باید توجه داشت که وظایف هر سرایدار بسته به نیازهای ساختمان و افراد ساکن در آن متفاوت است و پیش از استخدام سرایدار، کارفرمایان باید مجموعه از وظایف را به او اطلاع دهند.

چه کارهایی جزء وظایف شغلی سرایدار آپارتمان نیست؟!

چه کارهایی جزء وظایف شغلی سرایدار آپارتمان نیست؟!

بسیاری از آپارتمان‌ها و مجتمع‌های مسکونی برای نظافت و امور مختلف به‌طور شبانه‌روزی به سرایدار نیاز دارند و در این شرایط، معمولاً محل سکونت نیز با شرایط و قرارداد دوطرفه در اختیار او قرار خواهد گرفت. سرایدار آپارتمان و ساختمان مسکونی وظیفه نظافت مشاعات ساختمان، شامل راهروها، راه‌پله‌ها، تی کشیدن کف، نظافت حیاط، پشت‌بام، تمیز کردن شیشه‌ها، درب‌ها و آسانسور و … را بر عهده دارد؛ همچنین معمولاً  وظیفه دارد سر یک ساعت مشخص، کیسه‌های زباله را از جلوی درب واحد ساکنین جمع‌آوری کند.

اما نظافت داخل منازل ساکنین، خریدهای روزانه، اسباب‌کشی و حمل وسایل سنگین افراد و همین‌طور شستشوی اتومبیل ساکنین به‌هیچ‌وجه جزء وظایف سرایدار نیست!

درصورتی‌ که یکی از ساکنین برای امور نظافت و خرید و کارهای یدی به کمک این شخص نیاز داشته باشد لازم است در قبال کاری که انجام می‌دهد به او دستمزد مناسبی بدهد. همچنین در این موارد، لازم است هماهنگی‌های لازم با مدیر ساختمان انجام شود و با توافق و هماهنگی مدیر به منزل ساکنین مراجعه کند.

بیشتر بخوانید: هزینه تهیه بیمه آسانسور با چه کسی است؟

شرایط عمومی جهت استخدام سرایدار؛

شرایطی که یک فرد باید داشته باشد تا بعنوان سرایدار یک مجموعه انتخاب شود بسته به نوع ساختمان متفاوت است و به ‌عنوان‌ مثال، شرایط استخدام سرایدار در یک مجتمع مسکونی با ساختمان اداری و یا حتی مجتمع تجاری با هم متفاوت است. ولی با توجه به اهمیت شغل سرایداری کارفرمایان علاوه بر بررسی مهارت‌ها و توانمندی‌های افراد، حتماً شرایط زیر را نیز مد نظر قرار می‌دهند؛

  • عدم اعتیاد به مواد مخدر و ارائه گواهی عدم اعتیاد
  • ارائه گواهی عدم سوءپیشینه کیفری
  • معرفی ضامن معتبر یا ارائه چک یا سفته جهت ضمانت حس انجام کار و تخلیه به‌ موقع ملک
  • در موقعیت‌های استخدام با جای خواب، معمولاً افراد متأهل در اولویت جذب قرار می‌گیرند.

چه کارهایی جزء وظایف شغلی سرایدار آپارتمان نیست؟!

مهارت های سرایدار؛

سرایداری یک مجموعه، در حالت معمول، نیاز به مدرک خاصی ندارد و همین که فرد به خواندن و نوشتن مسلط باشد، کافی است. هر چند بسته به نوع ساختمانی که در آن استخدام می‌شود، ممکن است آشنایی با برخی از مهارت‌های فنی برایش لازم باشد ولی در حالت کلی یک سرایدار حرفه‌ای، انواع مواد شوینده و ابزار‌های شست‌و‌شو و لوازم باغبانی را به‌خوبی می‌شناسد.

او دانش باغبانی را در حد اصول کلی می‌داند و با تجهیزات فنی ساختمان هم آشنایی دارد. همچنین سرایدار باید بداند چه‌طور آتش را خاموش کند و ایمنی ساختمان را تضمین کند. به علاوه، او باید بتواند با افراد ساکن در ساختمان و همسایه‌ها ارتباطی دوستانه و محترمانه شکل دهد. به‌طور کلی، مهارت های اصلی سرایدار را می‌توان در موارد زیر خلاصه کرد:

  • مهارت‌های باغبانی و باغچه‌آرایی
  • مهارت اطفای حریق
  • مهارت‌های ارتباطی با افراد مختلف
  • مهارت تمیز کردن درست سطوح و راهرو‌ها
  • مهارتهای فنی در زمینه تاسیسات ساختمان
  • مهارتهای لازم مرتبط با آسانسور

بیشتر بخوانیم : استفاده از مشاعات آپارتمان به عنوان پارکینگ

ضرورت انعقاد قرارداد سرایداری ساختمان؛

در قوانین موضوعی قانون خاصی به عنوان قانون سرایداری تصویب نشده است ولی به دلیل آنکه رابطه سرایدار و مالکین مانند رابطه کارگر و کارفرما می باشد مطابق تعریفی که قانون گذار در قانون کار از کارگر و کارفرما نموده بنابراین مشمول قانون کار خواهد بود. می‌توان قرارداد سرایداری ساختمان را مستند به ماده‌ی ۷ قانون کار، یک قرارداد کار دانست و بسیاری از امور مربوط به این شغل را باید در قانون کار پیدا کنیم و هنگام تنظیم قرارداد به آن توجه کافی داشته باشیم.

نمونه ای از قرارداد سرایداری ساختمان؛

در ادامه با نمونه قرارداد سرایداری ساختمان آشنا می شویم. «این قرارداد منطبق با قانون کار جمهوری اسلامی ایران فی مابین کارفرما یا نماینده قانونی ایشان و کارگر منعقد می‌گردد.»

۱- مشخصات طرفین:

۱-۱ کارفرما/ نماینده قانونی کارفرما

آقا/ خانم/ شرکت …………………….. فرزند …………………….. کد ملی …………………….. شماره ثبت …………………….. به نشانی …………………….. کد پستی …………………….. .

۲-۱ کارگر/ سرایدار

آقا/ خانم …………………….. فرزند …………………….. متولد …………………….. شماره شناسنامه …………………….. کد ملی …………………….. میزان تحصیلات …………………….. نوع و میزان مهارت …………………….. به نشانی ……………………………….. کد پستی …………………….. .

۲- نوع قرارداد:

  • قرارداد غیرموقت یا دائمی
  • قرارداد موقت یا مدت معین
  • قرارداد معین
  • قرارداد آزمایشی
  • قرارداد آموزشی

۳- نوع کار یا حرفه یا حجم کار یا وظیفه ای که کارگر/ کارمند به آن اشتغال می یابد:

سرایدار ملزم است نسبت به انجام وظایف ذیل با جدیت عمل نماید:

۱-۳ نظافت حیاط، درب ها، پارکینگ، پشت بام، راه پله ­ها، و سایر بخش های مشاع مجتمع

2-۳ نگهداری فضای سبز شامل آبیاری، وجین، کاشت گل و درخت و مراقبت از آن ها.

3-۳ سرکشی روزانه و مستمر به موتورخانه و سایر تجهیزات و تأسیسات مجتمع.

4-۳ گزارش مستمر مشکلات بوجود آمده در بخش های مختلف ساختمان ابتدا به مدیر ساختمان و در صورت نبود ایشان به یکی از همسایگان منتخب ساکنین در جهت برطرف نمودن مشکلات.

5-۳ روشن نمودن چراغ های ورودی های آپارتمان و پارکینگ به هنگام غروب آفتاب و خاموش نمودن آن ها هنگام طلوع آفتاب.

6-۳ حضور مستمر (۲۴ ساعته) در محل آپارتمان.

7-۳ جمع آوری زباله های ساکنین از جلوی درب واحدها در ساعت 21 هر شب و انتقال به خارج از مجتمع مسکونی.

8-۳ نظافت آسانسور بصورت روزانه.

9-۳ سرایدار می بایست به منظور خروج از مجتمع با مدیر ساختمان هماهنگ نماید.

10-۳ در صورتی که سرایدار نیاز به مرخصی داشته باشد، می بایست جایگزین مورد تأیید هیئت مدیره ساختمان معرفی نماید.

11-۳ سرایدار حق کار کردن به غیر از مجتمع مزبور را ندارد.

12-۳ هوشیاری و آگاهی نسبت به رفت و آمد افراد غریبه به ساختمان.

13-۳ فراگیری روش استفاده از وسایل ایمنی نظیر کپسول آتش نشانی.

14-3 فراگیری اصول فنی مربوط به آسانسور به منظور خارج کردن افراد محبوس در آسانسور در زمان قطع برق و یا موارد اضطراری

15-۳ سایر وظایف پیش بینی نشده در این قرارداد به صورت شفاهی و کتبی با عنایت به وقایع اتفاقیه به سرایدار تذکر داده خواهد شد و امضاء اخذ می گردد.

۴- محل انجام کار:

سرایدار ملزم است به صورت ۲۴ ساعته در محل مجتمع مسکونی به آدرس …………………….. حضور داشته باشد.

۵- تاریخ انعقاد قرارداد:

این قرارداد در تاریخ …………… فی مابین طرفین منعقد گردید.

۶- مدت قرارداد:

مدت این قرارداد …………… ماه است که شروع آن از تاریخ …………… و پایان آن تاریخ …………… می باشد.
تبصره: این قرارداد به مدت …………… ماه جنبه آزمایشی دارد و در حین و پایان مدت مذکور چنانچه نحوه خدمت سرایدار فوق الذکر مورد تایید نباشد طبق مقررات قانون کار به این قرارداد پایان داده خواهد شد.

۷- ساعات کار:

ساعت شروع به کار سرایدار …………… و ساعت پایان کار …………… می باشد.

(میزان ساعات کار و زمان شروع و خاتمه آن صرفاً با رضایت طرفین تعیین می گردد. ساعات کار نمی تواند بیش از میزان مندرج در قانون کار تعیین شود اما کم تر از آن مجاز است.)

۸- حق السعی:

۱-۸ مزد ثابت/ مبنا روزانه/ ساعتی …………… ریال (حقوق ماهیانه …………… ریال).

۲-۸ پاداش افزایش تولید و بهره وری در حرفه تخصصی با عنایت به تخصص کارگر/ کارمند …………… ریال که طبق توافق طرفین قابل پرداخت است.

۳-۸ شرح سایر مزایا و امتیازات ……………..

۹- حقوق و مزایا:

حقوق و مزایا به صورت هفتگی/ ماهیانه کارگر/ کارمند به حساب شماره …………… شعبه …………… توسط کارفرما یا نماینده قانونی ایشان پرداخت می گردد.

۱۰- بیمه:

به موجب شماره بیمه …………… کارگر در تاریخ …………… تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار گرفت.

(به موجب ماده ۱۴۸ قانون کار، کارفرما مکلف است کارگر را نزد سازمان تامین اجتماعی و یا سایر دستگاه های بیمه گذار بیمه نماید.)

۱۱- عیدی و پاداش سالانه:

به موجب ماده واحده قانون مربوط به تعیین عیدی و پاداش سالانه کارگران شاغل در کارگاه های مشمول قانون کار – مصوب 6/۱۲/1370 مجلس شورای اسلامی- به ازای یک سال کار معادل شصت روز مزد ثابت/ مبنا (تا سقف نود روز روزانه قانونی کارگران) به عنوان عیدی و پاداش سالانه به کارگر پرداخت می شود. کار کمتر از یک سال تمام میزان عیدی و پاداش و سقف مربوط به نسبت محاسبه خواهد شد.

۱۲- حق سنوات یا مزایای پایان کار:

به هنگام فسخ یا خاتمه کار حق سنوات بر اساس نسبت کارکرد کارگر پرداخت می شود.

۱۳- شرایط فسخ یا خاتمه قرارداد:

هرگاه سرایدار در انجام وظایف محوله قصور ورزد و یا آیین نامه های انضباطی را پس از تذکرات کتبی، نقض نماید، یا هر یک از مفاد ذکر شده در این قرارداد را نقض نماید، کارفرما حق دارد علاوه بر مطالبات و حقوق معوقه به نسبت هر سال سابقه کار معادل یک ماه آخرین حقوق سرایدار را به عنوان «حق سنوات» به وی پرداخته و قرارداد کار را فسخ نماید.

14- ضمانت اجرا:

به موجب این قرارداد سرایدار چند فقره چک/ سفته به مبلغ …………………….. ریال با شماره های …………………….. به عنوان ضمانت و حسن انجام کار در اختیار کارفرما قرار داده، که در صورت ترک کار و یا عدم تعهد به مفاد این قرارداد و یا وارد ساختن هرگونه ضرری به کارفرما چه در این قرارداد پیش بینی شده باشد و یا در این قرارداد پیش بینی نشده باشد بر روی این چک و سفته ها اقدام قانونی صورت خواهد گرفت.

۱5– این قرارداد استخدام سرایدار در ….. نسخه و ….. صفحه تنظیم می شود که یک نسخه نزد کارفرما، یک نسخه نزد کارگر، و نسخه های دیگر در اختیار ….. قرار خواهد گرفت.

محل امضاء و اثر انگشت کارفرما                                                                                        محل امضاء و اثر انگشت سرایدار

نکات قابل اهمیت در قرارداد سرایداری ساختمان؛

نکات قابل اهمیت در قرارداد سرایداری ساختمان؛

  • پس از انتخاب سرایدار توسط هیات مدیره یا مدیر ساختمان، سوئیت سرایداری ساختمان که عموماً در طبقه منهای یک و یا همکف ساختمان قرار دارد در اختیار سرایدار قرار می‌گیرد لیکن حتماً قرارداد اجاره با سرایدار (بعنوان مستاجر) تنظیم شود و ما به ازای اجاره ماهیانه، ایشان متعهد می شود به عنوان سرایدار خدمات مطرح در این مقررات را انجام دهد.
  • سرایدار مجاز به سکنی دادن افرادی غیر از افراد ذکر شده در قرارداد اجاره نیست.
  • بهتر است مدت قرارداد اجاره سرایدار ساختمان سه ماه باشد که در صورت رضایت مدیر و ساکنین از عملکرد سرایدار، برای دوره های سه ماهه، توسط مدیر ساختمان تمدید شود.
  • سرایدار متعهد می شود در صورت عدم رضایت مدیر ساختمان از عملکرد وی حداکثر ظرف مدت 15 روز نسبت به تخلیه سوئیت سرایداری اقدام نماید در غیر این صورت موضوع از طریق مراجع قانونی و نیز به اجرا گذاشتن چک تضمین پیگیری خواهد شد.
  • سرایدار مکلّف است در ایام تعطیلات خصوصاً تعطیلات عید نوروز به صورت تمام وقت در ساختمان حاضر بوده و نگهبانی از ساختمان را بر عهده گیرد.
  • هر ساله در مجمع ساختمان، مبلغی جهت تقدیر از زحمات سرایدار مشخص می شود که در صورت رضایت مدیر از عملکرد سرایدار به صورت ماهانه و از محل شارژ قابل پرداخت خواهد بود.
  • سرایدارمکلف به رعایت مفاد این مقرارت، دستورات مدیر و شئون اخلاقی و عرفی ساکنین ساختمان بوده و در صورت تخلف از این موارد، متناسب با موضوع جریمه ای توسط مدیر برای وی در نظر گرفته خواهد شد.
  • با توجه به شرایط هر ساختمان و توافقات فی مابین سرایدار و مدیریت ساختمان می‌توان نکاتی را به مفاد فوق اضافه نمود و یا کسر کرد.

پیام بگذارید

13 − 8 =