در ساختمان هایی که انشعابات آب ، برق و گاز واحدها مشترک است، میزان مصرف بر اساس جمعیت ساکن در واحد و یا مساوی بین واحدها تقسیم می گردد. در این حالت است اگر یکی از ساکنین نسبت مصرف بی رویه داشته باشد، متوسط مصرف و به طبع هزینه مصرف آب ، برق و گاز برای تمامی واحدها افزایش می یابد. که این موضوع می تواند موجب بروز نارضایتی ساکنین گردد. با ما همراه باشید تا درباره تفکیک کنتور و نحوه تفکیک کنتور مشترک در ساختمان صحبت کنیم.
مشکلات کنتور مشترک در ساختمان
اگر یکی از ساکنین نسبت مصرف بی رویه داشته باشد؛ متوسط هزینه مصرف آب، برق یا گاز که کنتور مشترک دارند، بیش از حد متعارف افزایش می یابد. این موضوع موجب بروز نارضایتی و گاه بروز اختلاف میشود.
از راهکارهای برای جلوگیری از روز این اختلافات، تفکیک کنتورهای گاز و برق در ساختمان های نو ساز است . این موردی در زمان دریافت مجوز ساخت به سازنده گوشزد میشود. اما در اکثر موارد، به دلیل کمبود جا برای نصب کنتور آب در آپارتمانهای مسکونی، کنتور مشترک در این ساختمان ها مرسوم است. با این حال هنوز آپارتمان های بسیاری در سراسر کشور وجود دارند که دارای کنتور مشترک برق، گاز و آب هستند.
تفکیک کنتور مشترک در ساختمان
در قانون سهم هر واحد با کنتور مشترک در آپارتمان، باید مساحت هر واحد ملاک قرار بگیرد. برای مثال اگر یک واحدی مساحتش ۲ برابر مساحت واحد دیگری است مالک یا مستاجر آن واحد باید ۲ برابر سهم دیگران هزینه آب، برق یا گاز بپردازد. این قانون در ارتباط با هزینه شارژ هم به همین صورت است.
اگر مالک یا مستاجری از پرداخت هزینه کنتور مشترک امتناع کند، ابتدا اظهارنامهای با ذکر مبلغ بدهی به آن مشترک ابلاغ میشود. اگر پس از گذشت ۱۰ روز این هزینه و بدهی پرداخت نشد، مدیر ساختمان این اجازه را دارد که از ارائه خدمات مشترکی مانند شوفاژ، تهویه مطبوع، آب گرم و مانند به آن مشترک خودداری کند.
تفکیک کنتور مشترک آب
در ساختمانها با توجه به زمان و هزینههای اجرا به دو صورت استفاده از کنتور آب اصلی مجزا و یا استفاده از کنتور آب فرعی برای هر واحد از ساختمان صورت میگیرد.
در همین زمینه طرحی با عنوان طرح جداسازی کنتورهای آب در سال ۱۳۸۹ و با آغاز هدفمندی یارانهها در دستور کار قرار گرفت. اما مشکلی که در این زمینه وجود داشت کمبود فضا در ساختمانها برای نصب کنتورهای معمولی آب بود.
کنتور آب اصلی با هدف قرائت مامور اداره آب نصب میشوند و قبضی که برای آپارتمان صادر میشود بر اساس شماره این کنتورها است. تفکیک کنتور مشترک آب کمک میکند تا برای هر واحد یک قبض مجزا صادر شود و برای همین منظور هم نیاز است تا برای هر واحدی کنتور آب اصلی نصب شود. برای این کار شما باید از اداره آب منطقه خود مجوز دریافت کنید.
مراحل تفکیک
- ارائه مدارک و مستندات از سوی درخواست کننده
- بازدید فنی و امکان سنجی برای برای واگذاری کنتور مستقل به متقاضی
- اخذ مجوزهای لازم و پرداخت هزینههای نصب انشعاب مستقل
- عقد قرارداد با متقاضی برای کنتور تفکیکی
- نصب کنتور
تفکیک کنتور مشترک گاز
برای جدا کردن کنتور مشترک گاز ساختمان باید به دفتر پیشخوان مراجعه کرده و کد پیگیری دریافت کنید. پس از پرداخت حق بازرسی به شما مهندس ناظری جهت نظارت بر جریان تفکیک گاز معرفی میشود.
در اغلب موارد جدا سازی کنتور گاز به درخواست ساکنان آپارتمان صورت میگیرد، اما گاهی اوقات هم به دلیل قدیمی بودن آپارتمان و نوع چیدمان خطوط لولهها و هزینههای زیادی که دارد ساکنان از تفکیک کنتور و تعویض لولهها خودداری میکنند.
تفکیک کنتور مشترک گاز از نظر شرکت ملی گاز مانعی نداشته اما هزینه خرید کنتورهای جدید و یا تعویض خطوط لولهها بر عهده مشترکان گاز است که همانطور که اشاره کردیم هزینههای تعویض لوله به دلیل بالا بودن مانع از انجام این کار میشود.
بیشتر بخوانیم : استفاده از مشاعات آپارتمان به عنوان پارکینگ
تفکیک کنتور مشترک برق
تفکیک کنتور مشترک برق در مقایسه با آب و یا گاز که نیاز به تغییر انشعابات آب و گاز دارد، راحتتر انجام میشود. با توجه به همین موضوع هم جداسازی کنتور مشترک برق به درخواست خود مشترکان انجام میشود و با توجه به شرایط آسان آن درخواستهای زیادی برای جداسازی برق ساختمانهای قدیمی وجود دارد. این روزها دیگر واحدهای نوساز با کنتورهای برق تفکیک شده ساخته میشوند.
مراحل تفکیک
- مراجعه متقاضی به واحد قبول مشترکین و ارائه درخواست برای تفکیک انشعاب و تکمیل فرم مورد نظر
- ثبت درخواست متقاضی توسط واحد قبول مشترکین
- بازدید مامور بازدید از محل و تست کنتور مورد نظر
- ابلاغ و اعلام شرایط تفکیک در ارتباط با تعهدات مالی و فنی مشترک
- ارائه پرداختهای قانونی توسط متقاضی و ارسال سوابق برای انجام کار به قسمت انشعابات یا مجری طرح و نصب کنتور
در برخی از ساختمانهایی که نیاز به تفکیک مصرف کنندههای برق از هم وجود دارد از چند کنتور فرعی برق استفاده میشود. در این زمینه هم باید توجه شود که سیم فاز ورودی کنتور فرعی برق از خروجی کنتور اصلی تامین شود.
هزینه تفکیک کنتور مشترک در آپارتمان
هزینههای این موضوع شامل هزینههای مربوط به اخذ مجوز، قیمت کنتورها، نحوه تفکیک کنتور، هزینههای بازرسی، اجرا و نصب میشود. اما همه این هزینهها با مستقل شدن کنتور شما مدیریت میشود و شما میتوانید با استقلال در مصرف خود تاثیر آن را با صرفه جویی در مصرف خود ببینید. به همین دلیل هم تفکیک کنتور درواقع هزینه واقعی برای شما به حساب نمیآید و یک سرمایه گذاری در بلند مدت به شمار میرود.
نظرات کاربران