با پیشرفت و علم و صنعت تغییرات زیادی در نحوه زندگی ما بوجود آمده است .با روی آوردن به آپارتمان نشینی یک از مواردی که اکثر موافع با آن مواجه هستیم آسانسور است .برای اکثر افراد ، آسانسور راحتی رفت و آمد را در پی دارد و آنها از شر پلههای خسته کننده رها میسازد. امروزه برای آسانسور هم بیمه در نظر گرفته می شود. برای شما هم به این موضوع علاقه مند هستید با تا آخری مقاله بیمه آسانسور چیست همراه باشید.
بیمه آسانسور چیست ؟
با افزایش روزافزون ساختمان ها و برج ها آسانسور تبدیل به یک نیاز اساسی برای انسان شد و مانند بقیه اختراعات بشر در کنار مزایای فراوانی، پیامد های ناگواری نیز به ارمغان آورد. بیمه آسانسور ابزاری است برای کاهش زیان های مالی و جانی ناشی از حوادث آسانسور.
بیمه آسانسور در واقع یک بیمه مسئولیت مدنی است؛ یعنی اگر در اثر حوادث ناشی از آسانسور بیمه گذار یا خریدار (مالک، مدیر ساختمان، شرکت های سرویس و نگهداری آن ) مسئول حادثه شناخته شوند و محکوم به جبران خسارت گردند شرکت بیمه خسارت را از طرف بیمه گذار پرداخت میکند.
چرا باید آسانسور را بیمه کنیم ؟
حال که با به سوال بیمه آسانسور چیست ؟ پاسخ دادیم بد نیست در مورد اینکهچرا باید آسانسور را بیمه کنیم بپردازیم .نقص فنی قطعات آسانسور و خطای انسانی ؛ ممکن سبب بروز حوادث مرگباری شود که در صورت وقوع علاوه بر ایجاد مشکلات روحی و روانی برای افراد باعث دعوای حقوقی مبنی بر کشف مقصر حادثه و پرداخت خسارات می گردد . بیمه آسانسور قطعا نمیتواند مصدوم را درمان و یا متوفی را زندگی دوباره ببخشد اما با تامین به موقع حقوق حادثه دیدگان نقش بسیار مهمی در تنظیم روابط طرفین و برقراری صلح و آرامش خواهد داشت .
بیمه آسانسور برعهده چه کسی است ؟
عوامل زیادی در تولید ، طراحی ، نصب و سرویس و نگهداری آسانسور نقش دارند. لذا چنانچه حادثه ای برای آسانسور رخ دهد و منجر به ایجاد صدمات مالی و جانی به استفاده کنندگان گردد با توجه به نظر دادگاه و کارشناس حوادث ممکن است هر یک از این عوامل با توجه به سهمی که در ایجاد حادثه داشته اند مقصر شناخته شوند .
به عنوان مثال در یک حادثه منجر به فوت ناشی ممکن است دادگاه با توجه به نوع حادثه شرکت تولید کننده قطعات را 20% شرکت طراحی و مونتاژ و نصب آسانسور را 20% و شرکت سرویس و نگهداری آسانسور را 40% و مالک یا مالکین را 20% مقصر و مسئول جبران خسارت معرفی کند.
در این شرایطی هر یک از عوامل باید سهم خود را از خسارتی که دادگاه تعیین کرده پرداخت کنند . بنابراین داشتن بیمه برای تمام عوامل ضروری است و باید بطور مستقل نسبت به خرید بیمه اقدام نمایند چون بیمه مسئولیت شرکت تولید کننده قطعات در مثال فوق فقط سهم 20% را پرداخت میکند و هیچ تعهدی در رابطه با سهم شرکت های نصب و مونتاژ یا سرویس و نگهداری و یا مالکین ندارد .
مدیر ساختمان و بیمه آسانسور
اگر در یک ساختمان یا آپارتمان زندگی کرده باشید، حتما مدیر ساختمان داشتهاید و از وظایف آن آگاه هستید. مدیر ساختمان در کنار وظایف عمومی، تعهداتی را در رابطه با بیمههای آسانسور دارد که در زیر به آنها اشاره میکنیم.
- داشتن گواهی استاندارد از بدو نصب و راهاندازی آسانسورالزامیست. این گواهی باید از موسسه استاندارد ایران بررسی و کنترل شود.
- به منظور سرویس و نگهداری آسانسور میبایست با شرکتهایی که دارای مجوز فعالیت هستند، قرارداد ببندد. این شرکتها پس از عقد قرارداد برای بررسی آسانسور به محل مربوطه مراجعه کرده و اقدامات لازم را برای بهبود سلامتی آسانسور انجام میدهند.
- همچنین مدیر ساختمان وظیفهی تهیهی بیمه مسئولین آن بالابر را به عهده دارند.
- گاهی پیش میآید که ساختمانی ۲ آسانسور داشته باشد. یکی آسانسور نفر بر و دیگری آسانسور حمل بار. در چنین شرایطی براساس مشخصات هر آسانسور باید بیمه برای هریک از آنها تهیه شود.
بیمه آسانسور برای چه مراکزی لازم است ؟
همانطور که در ابتدای مقاله اشاره کردیم، از آسانسورها اغلب در ساختمانهای تجاری، اداری و مسکونی به منظور سهولت رفت و آمد استفاده میشود. به طوری که این روزها این اتاقک بالابر به یکی از متداولترین وسایل نقلیه عمومی تبدیل گشته است.به همین علت، بهتر است برای کنترل اتفاقات و خسارات هر ساختمان بیمه آسانسور داشته باشد.
پوششهای جانی و مالی بیمه
تعهدات زیر را در قبال بیمهگزاران تعهد میکند:
- فوت
- نقص عضو
- هزینه های پزشکی
- پوشش خسارت مالی برای آسانسورهای باربر
- میزان تعهدات در هر بیمهنامه بر اساس شرایط و مشخصات آن آسانسور و شرایط درخواست بیمهگزار مشخص میشود.
قیمت و نحوه محاسبه بیمه آسانسور
محاسبه هزینه بیمه بر اساس فاکتور های زیر محاسبه میشود:
- نوع کاربری آسانسور
- ظرفیت آسانسور بیمه شده
- میزان تعهدات مورد درخواست بیمه گذار
- تعداد طبقات توقف
- سن آسانسور
در برخی از شرکتهای بیمه موارد زیر به حق بیمه آسانسور اضافه می شود:
- چنانچه کابین آسانسوری که بیمه شده درب نداشته باشد به نرخ قیمت بیمه آسانسور پنج درصد اضافه میشود.
- اگر بیمه برای ساختمانهای تجاری و اداری خریداری شود، نرخ حق بیمه آن ده درصد افزایش مییابد.
- اگر این بیمه برای ساختمانهای بالای ۱۰ طبقه استفاده شود، حق بیمه آن ده درصد افزایش مییابد.
- چنانچه مسئولیت نصاب نگهدارنده و سرویس کار نیز تحت پوشش قرار بگیرد باید در زمان پرداخت حق بیمه بیست درصد بیشتر آن را بپردازید.
شرایط عدم پرداخت خسارت
در صورت بروز حادثه ای و باعث آسیب رسیدن به سرنشینانش، بیمه وظیفه دارد هزینه های خسارت را طبق قراردادی که با بیمه گذار بسته است، پرداخت کند. ولی گاهی شرایطی وجود دارد که شرکت بیمه را از پرداخت هرگونه هزینه های مبرا میکند.
حال با برخی از این موارد آشنا می شویم :
- خسارتی که بیمه گذار به عمد وارد کرده باشد.
- خسارتی که ناشی از انفجار هست های و تشعشعات رادیواکتیو باشد.
- مشکلات که در صورت جنگ، انقلاب، شورش، اعتصاب و عوال دیگری از این دست ایجاد شده باشد.
- خسارتی که به علت تخلف از قوانین و نظامات دولتی به وجود آمده باشد.
- آسیب ناشی از حوادث طبیعی مانند سیل، زلزله، صاعقه و مسائل مشابه دیگر که بیمه گذار در ایجاد آن نقشی ندارد.
مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت حوادث
در صورت وقوع حادثهای، میبایست تا ۵ روز کاری به صورت کتبی اتفاق رخ داده را به اطلاع شرکت بیمه برسانید. با توجه به نوع حادثه مدارک زیر را تهیه و تحویل شرکت بیمه دهید.
هزینه های بیمارستانی
- صورت حساب بیمارستان
- قبوض پرداخت شده
- شرح عمل جراحی
- خلاصه پرونده بیمارستان
- تصویر شناسنامه و کارت ملی مصدوم

خسارت درصورت فوت فرد
اگر فرد هنگام استفاده از بالابر فوت شود، بیمه بالابر خسارت او را پرداخت خواهد کرد. مدارک مورد نیاز برای دریافت خسارت از بیمهنامه یاد شده شامل مدارک زیر است:
- گواهی فوت
- کپی برابر اصل شناسنامه باطل شده
- گزارش نیروی انتظامی
- برابر اصل گزارش پزشکی قانونی
- کپی گواهی حصر وراثت
- رای دادگاه
شرکت های بیمه آسانسور
بیمه نامه آسانسور عمدتا در سبد محصولات اکثر شرکت ها موجود است، برخی از این شرکت ها عبارتند از:
- بیمه نامه معلم
- بیمه ایران
- بیمه آسانسور آسیا
- بیمه سامان
- بیمه تعاون
- بیمه پارسیان
- بیمه آسانسور پاسارگاد
- بیمه رازی
بیشتر بخوانید :
نظرات کاربران